1. Home
  2. /
  3. Ik ben patiënt/mantelzorger
  4. /
  5. Wat is vroegtijdige zorgplanning

Wat is vroegtijdige zorgplanning

Nadenken en beslissingen nemen over je toekomstige medische zorg en behandeling, noemt men ‘vroegtijdige zorgplanning’.

Vroegtijdig betekent dat je erbij stilstaat voor het nodig is.
En zorgplanning is de voorbereiding op alle hulp en behandelingen die je zou kunnen krijgen, mocht je erg ziek of zwaar gekwetst worden, en je daardoor je wil niet meer zou kunnen uiten. Dat betekent, dat je nu al nadenkt over welke behandelingen een arts bij jou dan zou mogen uitvoeren.

 

Meer informatie over vroegtijdige zorgplanning

 

Welke documenten kan ik in orde brengen?

Als je wilsbekwaam bent, dan kan je een negatieve wilsverklaring invullen voor in het geval je wilsonbekwaam wordt en dus zelf niet meer kan zeggen wat je wensen zijn inzake je gezondheidszorg. Wat zijn de dingen (behandelingen, onderzoeken, …) die je graag nog wil en welke liever niet meer? Daarnaast kan je ook een wilsverklaring euthanasie invullen die geldig is als je je in een toestand van onomkeerbaar buiten bewustzijn bevindt.

De online wilsverklaring kan u hier terugvinden.

Enkele belangrijke zaken m.b.t. de wilsverklaring:

  • Het is belangrijk om een vertegenwoordiger aan te duiden. Deze persoon gaat in jouw naam praten en overleggen met de artsen als je dat zelf niet meer kan door wilsonbekwaamheid.
  • In de negatieve wilsverklaring kan je neerschrijven welke behandelingen je niet meer wenst als jouw wil zelf niet meer kan uiten en er moet een beslissing genomen worden.
  • De negatieve wilsverklaring is bindend. Er moet rekening mee gehouden worden. Het is van belang te weten dat er steeds zal gehandeld worden in functie van de beste zorg, want daar heb je recht op (bijvoorbeeld als je je been breekt, zullen ze je toch nog naar het ziekenhuis voeren voor een gips, ook al staat er genoteerd dat je niet meer naar het ziekenhuis wil).
  • De wilsverklaring euthanasie is enkel geldig in het geval dat je onomkeerbaar buiten bewustzijn bent. In alle andere gevallen is deze niet geldig. Er moeten 2 getuigen aanwezig zijn bij het invullen van dit document waarvan minstens 1 getuige geen materieel belang heeft bij het overlijden. Je mag deze wilsverklaring euthanasie laten registreren in het gemeentehuis, maar dit is niet verplicht.
  • Het is je eigen verantwoordelijkheid om deze wilsverklaringen bekend te maken en uit te delen. Zorg dus dat mensen weten waar deze liggen of geef ze een kopie.

 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in je winkelmand.