1. Home
  2. /
  3. Ik ben hulpverlener
  4. /
  5. Hulpverlener – Technische ondersteuning

Technische ondersteuning

TECHNISCHE ONDERSTEUNING PHA

De verpleegkundigen en de artsen van de multidisciplinaire begeleidingsequipe bieden op vraag ondersteuning aan de huisarts en de thuisverpleegkundigen bij hun uitvoering van medische en verpleegkundige technieken.

Op aanvraag gaat de verpleegkundige of de equipearts van PHA mee op huisbezoek om advies en ‘bedsite teaching’ te geven.

Er wordt o.a. hulp geboden door het aanleren van het plaatsen van een medicatiepomp en de begeleiding en ondersteuning bij een ascitespunctie.

De equipeartsen maken een wezenlijk deel uit van de multidisciplinaire begeleidingsequipe van PHA. De equipearts is meestal een huisarts met ruime kennis en ervaring in palliatieve zorg. De equipeartsen van PHA zijn teamspelers en bieden vanuit een palliatieve zorgbenadering hun medische discipline aan collega (huis)artsen.
De huisarts kan
  • continu advies inwinnen over startdosissen en combineerbaarheid van bepaalde farmacologische producten bij pijn- en symptoomcontrole
  • een medicatiepomp ontlenen
  • advies en concrete assistentie krijgen bij medische handelingen zoals het uitvoeren van bijvoorbeeld een ascitespunctie
  • bij de equipearts informatie inwinnen rond ethische problemen bij medisch begeleid sterven zoals o.a. euthanasie, palliatieve sedatie, e.a.

Op vraag van huisartsenkringen en LOK’s komt de equipearts vorming geven over alle aspecten waar de huisarts in de zorg van een palliatieve patiënt mee kan geconfronteerd worden.

 

ASCITESPUNCTIE

Ascites, het opstapelen van vocht in het abdomen, komt veel voor bij terminale patiënten. Bij peritoneale carcinomatosis ontstaat deze ascites door obstructie van de normale veneuze circulatie en de lymfedrainage. Ook kunnen bepaalde tumorfactoren bijdragen tot ontwikkelen van ascites. Met een ascitespunctie kan dit vocht verwijderd worden wat bijdraagt tot het comfort van de patiënt.

Klik hier voor de procedure van een ascitespunctie.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in je winkelmand.