1. Home
  2. /
  3. Ik ben patiënt/mantelzorger
  4. /
  5. Kinderen en jongeren betrekken...

Kinderen & jongeren betrekken bij palliatieve zorg

Ouders willen vanuit hun eigen angst voor dood en sterfelijkheid vaak ook kinderen beschermen tegen pijn en verlies. Volwassenen laten kinderen en jongeren liefst opgroeien in een veilige, beschermende cocon en houden hun kinderen zoveel mogelijk weg van alles wat met de dood te maken heeft. Kinderen en jongeren worden nu eenmaal regelmatig geconfronteerd met informatie en beelden van lijden en verdriet over de hele wereld, terwijl ze vaak worden weggehouden van pijn en lijden uit hun eigen omgeving, van palliatieve zorg en van het sterven van een dierbaar iemand.

Ze leren op die manier niet hoe ze met een verlies moeten omgaan, ze leren geen weerbaarheid opbouwen in hun ontwikkeling, omdat volwassenen hen niet leren hoe ze dat moeten doen. Wanneer kinderen merken dat deze onderwerpen taboe zijn en er niet over gesproken mag worden, gaan ze zelf op zoek naar antwoorden in hun fantasiewereld. En die fantasiewereld is vaak veel gruwelijker dan de werkelijkheid. Kinderen en jongeren raken in verwarring als ze geen informatie krijgen of het gevoel hebben niet mee te tellen. Een tijdige en aangepaste begeleiding is niet alleen van essentieel belang voor de verliesverwerking, maar ook voor een gezonde emotionele ontwikkeling naar de volwassenheid toe.

Hulpverleners in palliatieve zorg ervaren dagelijks hoe belangrijk het is om kinderen en jongeren te betrekken bij een ziekteproces. Afscheid nemen gaat gepaard met veel emoties: angst, verdriet, boosheid, schuld, machteloosheid, eenzaamheid,… Kinderen hebben fijne antennes die al deze gevoelens opvangen. Verbergen en heeft dus geen zin, erover praten en het kind betrekken wel. Vaak zijn er veranderingen in hun gedrag te merken, wat meestal pogingen zijn om met hun emoties om te gaan.

De meeste kinderen hebben voldoende veerkracht in zich om met deze situaties om te gaan, op voorwaarde dat ze op psycho-emotioneel vlak voldoende ondersteuning krijgen van volwassenen uit hun omgeving. Verdriet op zich maakt kinderen en jongeren niet kwetsbaar; niet erkend en niet herkend verdriet wel.

 

Boeken over en voor kinderen & jongeren

PHA beschikt over een aantal boeken die kunnen helpen om kinderen en jongeren te ondersteunen tijdens een palliatieve zorgsituatie.
Er zijn zowel informatieboekjes voor de ouders beschikbaar als lees- en werkboeken voor de kinderen en jongeren zelf.

Patiënten die door PHA worden begeleid en die kinderen of jongeren in hun gezinscontext hebben, krijgen indien gewenst de nodige en gepaste boeken om mee aan de slag te gaan.

Boekenlijsten kan je hier raadplegen.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in je winkelmand.